Creative Commons Licenc
Ch-Molnár Éva: AVABLOG című műve Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Így add tovább! 3.0 Unported Licenc alatt van.
Az ezen publikus licenc hatáskörén kívül eső jogok megtekinthetőek itt: muforditas.bloglap.hu

Fejléckép: Erik Tjallinks, Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Így add tovább! 3.0 Unported Licenc,

 

 

 

 


Belépés
Kereső

"Lehet, hogy kőből faragtak, véső kéne hozzám!"

Számadás -- Gyónás -- Penitencia -- Négy Üdvözlégy.

Az Időseprők után  Anne Goodwin novellája is megtalálta a maga zenei kapcsolatát.


Anne Goodwin Négy Üdvözlégye alapvetően a katolikus gyermekkor és az "istentelen" felnőtt-lét izgalmas keveredése, melyet az idősíkok váltogatása tesz hangsúlyossá. A súlypont a gyónáson van, a gyakran felmerülő kérdésen: vajon egy 7, 8, 10 éves gyerek, majd később egy felnőtt is,  mennyire tudatosan veszi számba vétkeit. S főként: mennyire tudatos a megbánása. Érti-e már, hogy nem elég elhadarni: "teljes szívemből bánom ... erősen fogadom", majd a penitencia gyanánt kiszabott imádságokat, hanem a jóra komoly erőfeszítésekkel kell törekedni és a bűnt piszok nehéz kerülni. Pláne, ha az ember úgy érzi, ezzel elégtételt vehet valakin, mint az írás főhőse, Maria, aki kapcsolati válsága okán kényszerül szembenézni saját gyarlóságával. Házasságán belül átélt magánya és egy kiéleződött konfliktus vezették őt a templomba, majd a felismeréshez: csak magára számíthat. Csak ő indíthatja meg a párbeszédet, ő vethet véget a méltánytalan helyzeteknek, és ő nyithat új lehetőségek felé.

A Solidmen Számadás című száma szintén egy szembenézés. Átütően fogalmazza meg mindazt a dühöt, fájdalmat és szégyenérzetet, ami oly sokunknak ismerős: mikor úgy érezzük, kényszerpályán mozgunk, vagy "beragadtunk" egy boldogtalan helyzetbe, egyedül vagyunk, hiába vannak emberek körülöttünk. A zene kezdeti, kissé melankolikus, mégis feszes lüktetése abszolút összhangban van a szöveggel, majd a szám uszkve felénél felbukkan a megoldás lehetősége, amit aztán a felgyorsult ritmusra  - a szó szoros értelmében - bele is üvöltenek a nagyvilágba, (mint Maria a templom csendjébe: Üdvözlégy!):

 

 

"Mutass nekem szépet a tájban,

Legyél az élet az utcában!

Fogd a kezem, hogy álljak bátran,

szívemet végre forradni lássam."

Vagyis indulhat a párbeszéd, jöhetnek az új lehetőségek.

 

Mindkét szöveg letisztult, mély, lényegre törő. Lélekemelő. A zene pedig ... magáért szól. :)

 

"Lehet, hogy kőből faragtak, véső kéne hozzám!" hozzászólásai

Szólj hozzá

0.018 mp