Creative Commons Licenc
Ch-Molnár Éva: AVABLOG című műve Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Így add tovább! 3.0 Unported Licenc alatt van.
Az ezen publikus licenc hatáskörén kívül eső jogok megtekinthetőek itt: muforditas.bloglap.hu

Fejléckép: Erik Tjallinks, Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Így add tovább! 3.0 Unported Licenc,

 

 

 

 


Belépés
Kereső

Második Liebster Díját kapta az AVABLOG - ezúttal Magyarországról

Amíg keresgéltem a jelölésre érdemes blogokat Anne Goodwin díja nyomán, a tanuljjol.blog.hu bloggere – Ágostonné, Magdolna – szintén megtisztelte az AVABLOGot egy Liebster Vándordíjjal. Ámulok és bámulok és hízik a májam, mert jó dolog azt érezni, hogy tetszést arat a munkám! Nagyon köszönöm!


Mi a szösz az a Liebster Díj?

 

Te sem hallottál még róla? Vagy csak haloványan dereng? Lorrainne Reguly a wordingwell.com szerzője ebben a postban összeszedte a lényeget. Nagy vonalakban a tudnivalók – ékes magyar nyelven – a következők:

     --Ez a díj kizárólag az interneten létezik, bloggerek ítélik oda blogoknak.

     --Német gyökerekkel bír – a “liebster” szónak több jelentése is van: a legkedvesebb, legédesebb, szíve választottja, aranyos, kedves, kellemes, nagyra értékelt, cuki, megnyerő, örömmel fogadott, valakinek a kedvese, fiúja.

     --A lánclevelekhez hasonlóan működik, oly módon, hogy ezt is tovább kell adni meghatározott számú blognak.

     --Nézőpont kérdése, minek értékeled: klassz (ki ne szeretné a díjakat?), vagy púp a hátadon (lánclevél, amivel csak a munka van).

     --Minden díjazott dönthet, hogy ELFOGADJA és TOVÁBBADJA a jelölést vagy sem, ezáltal MEGSZAKÍTVA a láncot. Ám úgy tűnik, ha nem fekteted bele azt a kis energiát, csak magaddal szúrsz ki. Előnyök lejjebb.

     --A „szabályok” változtak az idők során.

     --Marketing vonatkozásai is vannak a díj elfogadásának, mivel így más blogokat is támogatsz. Másokon segíteni pedig köztudottan jó dolog!

Állítólag a Liebster Díjat azért hívták életre, hogy elismerjék és/vagy felfedezzék az új blogokat és üdvözöljék őket az egyre növekvő blogtérben. Kedves gesztus . Főleg annak fényében, hogy egyre többen írnak, ám mintha az olvasók száma egyre csak csökkenne.

 

Éééés a szabályok

Már amit kihámoztam, hiszen nincsenek kőbe vésve és kicsit mindenki alakítgatni tűnik rajta:

  1. Ha megkaptad a díjat, és van kedved tovább adni, írj egy bejegyzést a Liebster vándordíjadról.

  2. Legyen benne, hogy kitől kaptad és köszönet képpen linkeld is be az ő bejegyzését.

  3. Legyen benne kép a díjról és (pl. a ScrpitBlockba) rakd ki az oldaladra is. A Google segítségével jobbnál jobbakat találhatsz!

  4. Válaszold meg a kérdéseket, melyeket a díjat neked ítélő bloggertől kaptál. (1 kérdéstől egészen 11-ig minden verziót láttam már. Általában 5 vagy 11.)

  5. Mesélj el magadról a posztban annyi dolgot, ahány kérdést felteszel majd. (Pl: 5 vagy 11)

  6. Válassz ki 5-11 blogot, melyek szerinted megérdemlik a díjat és kevesebb mint 3000 követőjük van. (Hogy ez alatt pontosan mit értenek, nekem kicsit homályos, ha valaki tudja, kommentelje be, legyen oly drága!) Méltasd őket néhány szóban, indokold, miért rájuk esett a választásod.

  7. Állítsd össze a saját kérdéssorod az általad díjazottaknak.

  8. A végére pedig másold át ezeket a szabályokat.

  9. Mikor pedig mindezzel megvagy és élesítetted a posztot, értesítsd a bloggereket, hogy Liebster Díjat kaptak tőled és linkeld be a bejegyzésed, hogy tudják, miről van szó. (Hátha még nem hallottak róla.)

Én elfogadtam...

 

Magdolnától az alábbi kérdések érkeztek (Dőlttel pedig a válaszok olvashatók.):

  1. Mi a  volt a kedvenc meséd gyermekkorodban? Anyukám szerint a Piroska és a Farkas és a Hófehérke és a hét Törpe. De többet elmond az a sztori, mi szerint úgy 3-4 éves koromban anyu azt mondta, hogy amíg ő lezuhanyozik én válasszam ki azt a mesekönyvet, amiből szeretném, hogy olvasson, én meg lepakoltam a fél polcot. És erre határozottan emlékszem.

  2. Mit olvasol jelenleg? Paulo Coelho: Veronika Decides to Die, portugálból angolra fordította: Margaret Jull Costa. Őrült módon még reménykedem, hogy túléli...

  3. Mi jut eszedbe, ha ezt a szót hallod, bizonyítvány? Hogy vége a tanévnek és végre csak lógatjuk a lábunkat a srácaimmal. Azon borzasztó szülők közé tartozom, akik nem tulajdonítanak neki túl nagy jelentőséget. Amíg menet közben látom, hogy a gyerek képben van, addig nincs gond.

  4. Nyaralás: gyerekkel vagy gyerek nélkül? Miért? Velük is. Nélkülük is. Ha megoldható. Mert mindkettőnek megvan a varázsa. Mindkét esetben töltődünk, de máshogyan.

  5. A számodra legkedvesebb bejegyzés mindig a legnépszerűbb is? Nem mindig, de többnyire. És ez jól esik.


És íme 5 dolog, amit nem biztos, hogy tudtok rólam:

  1. 14 éves koromban kezdtem angolt tanulni és azóta sem hagytam abba.

  2. Gimis koromban a szókincsem jelentős része Bon Jovi dalszövegekből származott.

  3. Mikor hintáztatom őket, a srácaim általában angol gyerekdalokat énekeltetnek velem. (De a kocsiban többnyire Bon Jovira bólogatnak.)

  4. Azért mentem angol szakra, hogy egyszer majd Shakespeare-t fordíthassak.

  5. Szeretném egyszer eredetiben elolvasni Umberto Eco: A rózsa neve című könyvét.


Tratatataaaaam - A díjat kapja:

 

Nálam a NAMBERVAN a Műfordítóblog. Kertes Gábor blogja jelentette az inspirációt az AVABLOGhoz. Azt pedig, hogy valóban élő, működő blog lett belőle nagyban elősegítette, hogy ismeretlenül, e-mailben feltett kérdéseimre Gábortól egyenes válaszokat kaptam. A Műfordítóblog laza, informatív posztjai és gyönyörű fordításai kerek egészet alkotnak. Erőteljesen ráirányítják a figyelmet a műfordítás jelentőségére, hiszen Gábor spanyolból fordít régebbi és kortárs műveket egyaránt, melyek eredetiben aligha jutnának el a hazai közönséghez.

 

A másik blog, melyet szívesen látogatok, (bár mostanában ritkák az új posztok) az a Kindlevarázs. Olvasásfüggőként, nekem gyakorlatilag mindegy milyen formában jutnak el hozzám a művek (mint már említettem volt, a paradicsom levesből is kiolvasom a betűtésztát), így e-könyv olvasón is szívesen fogyasztom a napi betevő betűmennyiséget. Fehér Péter PhD blogján rengeteg infó van az Amazon Kindle olvasóiról és nem mellesleg gyönyörűen szerkesztett, jogtiszta művek találhatók a Kindle Tékában. Az ő jóvoltából kóstolhattam bele az e-könyv szerkesztésbe is, ami nagyon izgalmas folyamat és az ő egyik e-könyvüknél működtem közre fordítóként.

 

A harmadik kedvenc lehet, hogy csak szűken fér bele a „kis blog” kategóriába, de számomra elképzelhetetlen, hogy kihagyjam őket. A félrefordítások és megfejtésik lelőhelye a LeiterJakab. Kifejezetten tanulságos végigböngészni az egy-egy benézett fordítás nyomán kialakuló kommentpárbeszédet. Már az ötlethez is csak gratulálni lehet!

 

A negyedik hely egy fantasztikus nőé! Tomán Edina angoltanár. Ultramaratoni futó, nagy küzdő, nagy túlélő! És csodálatos ember. Genetikailag alkalmatlan vagyok a futásra, de az ő blogját rendszeresen olvasom.  Az ott publikált írásaiból, könyveiből és a vele készített interjúmból (melynek szerkesztett változatát címlapon hozta a Váci Napló) kicsit a kulisszák mögé láthattok.

 

 

Az ötödik, Ceruza és Ecset, és a hatodik, Minerva, blog tavaly szeptemberben, az első Olvasás Éjszakája váci rendezvénye kapcsán került a látóterembe. (Egyik) szerzőjük, Veréb Árnika, barátnőjével nívós fordítást készített a pódium beszélgetéshez kiadott szövegből és olyan folytatást rittyentettek hozzá, hogy szék nem maradt szárazon... Ezekről a blogokról nem kattintasz tovább két másodperc múlva! (Csendesen megjegyzem: a hölgyek még szemtelenül fiatalok, a Váci Madách Imre Gimnázium diákjai.)

 

A hetedik jelöltem az OtthonABaba. Nagyjából ez az egyetlen „baba-gyerek-túlélni próbáló szülők” tematikájú blog, amit követek. És nem csak azért, mert a szerzőjével gyakran botlunk egymásba félkómásan az óvoda folyosóján. Vicces, eredeti és hiteles. Gyanítom, Gyurkó Helgának is egyfajta egérutat jelent a blogolás, hogy a három csöpp gyerek és a folyamatos önképzés mellett megmaradjon a „józan esze”.

 

A nyolcadik blog amolyan kakukktojásnak tűnhet, de ha belegondoltok, ma már egy tanár-műfordító sem engedheti meg magának, hogy ne legyen tisztában alapvető gazdasági és marketing fogalmakkal. A Saleskoffeinnél a hozzáállás fogott meg. Máthé Albert marketing szakember hasznos tanácsokat ad azoknak, akik nem bírják a vérszívó-marketinget és a nyomulós eladási trükköket.

 

A kilencedik, még egészen friss blog kapcsán elfogultságot kell bejelentsek: a Solidmen basszusgitárosa, melynek honlapjához a blog kapcsolódik, az öcsém. De mivel itt ez nem kizáró tényező, így boldogan adok nekik is Liebstert. A posztokat Oláh Róbert, a zenekar frontembere írja, akinek nemrég jelent meg első regénye Szénlepke címen. Remélem most már itt is kicsit aktívabb lesz.

 

A tíz, tizenegyedik bloggal pedig most ismerkedem, a Liebster Vándordíj kapcsán bukkantam rájuk. http://okosanlakj.hu/blog/ és http://feliker.blog.hu/ Olvasgassátok ti is! Jó szórakozást!

 

A kérdések pedig, melyekre kíváncsian várom a választ a posztjukban az én Liebster bloggereimtől, a következők:

 

  1. Mi volt az a momentum, mely végzetesen rálökött a blogolás rögös útjára?

  2. Az írás mellett van-e időd olvasni is?

  3. Olvasol- e idegen nyelven? Mit? Miért?

  4. Könyv vagy e-könyv olvasó?

  5. Mi az, ami a legjobban kikapcsol egy hajszolt nap végén?

 

Ne felejtsétek el hozzászólásban ide belinkelni a posztotokat!

 

Ui: Ez egy játék. Főként a játék kedvéért. Élvezzétek. Nem sietünk sehová. :)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Második Liebster Díját kapta az AVABLOG - ezúttal Magyarországról hozzászólásai

Szólj hozzá

0.033 mp