Creative Commons Licenc
Ch-Molnár Éva: AVABLOG című műve Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Így add tovább! 3.0 Unported Licenc alatt van.
Az ezen publikus licenc hatáskörén kívül eső jogok megtekinthetőek itt: muforditas.bloglap.hu

 

 
Belépés
Kereső

Cifrapalota, zöld az ablaka.

Vele átellenben meg ott van Kecskemét egyik Libri könyvesboltja. Kihagyhatatlan.


Rendes könyvaholista,bárhol járjon is, be kell hogy térjen egy könyvesboltba, megelőzendő az elvonási tüneteket. Velem sincs ez másként. Ráadásul az üveges tekintettel bóklászást egy ideje felváltotta a csillogó szemű, célirányos keresés.

A képet a nagyfiam lőtte. Természetesen ő is talált magának olvasnivalót.

MAGYAR HANGJA: SOMLÓ ÁGNES

Műfordító portrék

Naphoz holddal

 

Egyszer azt találtam írni neki, hogy szerintem műfordítóként olyanok vagyunk, mint a Hold: az író, mint nap fényét tükrözzük vissza, de akinek van szeme rá, az magunk miatt is értékel. Határozott nemmel válaszolt. Meggyőződése, hogy a fordítónak saját fénye van. Az író a műfordító nélkül a célkultúrában csak egy árnyalak valahol a légüres térben. Hamuba sült pogácsa helyett mi ezt kaptuk tőle útravalóul.

 


 

Annyi energia van benne, hogy Paks2 okafogyottá válik mellette. Rengeteg a feladata, mégis olyan alapossággal javítja a beadandóinkat, hogy az elsőnél elfutotta a szememet a könny, mikor megnyitottam a korrektúrázott verziót. Szervez, tanít, fordít a felületesség leghalványabb jele nélkül. Mester, kolléga, barát. Anyánk helyett anyánk. Mikor melyikre van szükség. Példakép. Fogadják szeretettel.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2014 júliusában Piliscsabán, a II. Drámafordító Workshop felolvasószínházi előadása előtt.

Fotó: CH-M.É.

 

Hogy nézne ki az "Ági fordít" című kép?

Egy üveggömbben ülő és fordító aprócska alak. Odabent csönd van, és fény, és bármi elképzelhető.

 

Véletlenek sorozata, vagy tudatos döntés, hogy műfordító lett?

Valószínű, minden a véletlennel kezdődik, de a véletlen lehetőség csak akkor nyílik meg az ember előtt, ha elindul abba az irányba, ahol rátalál. Apró gyerekkoromtól imádtam olvasni, és arról ábrándoztam, hogy valami olyan munka kellene, ahol olvashatok és fizetnek érte: na ez a műfordítás. Aztán 1975-ben, amikor végre beléphettem az ELTE bölcsészkarára, egyből ott volt előttem a véletlen: Elbert János műfordító kurzust hirdetet, és én felvettem a tárgyat, majd a következő félévben és elkövetkezendő egyetemi éveim során már végig Géher István irányításával tanultam, aztán harmadéves koromtól már gyakoroltam is a szakmát.

 

Hogy került kapcsolatba az afrikai irodalommal?

Na, ez egy újabb véletlen. Családommal, talán 1977-ben lehetett, buszra ültünk és Bécsbe mentünk egy hosszú hétvégére. Minden külföldi utam egy pontján betévedtem egy könyvesboltba, ahonnan – szűkös anyagi lehetőségeimhez mérten –, egy könyv-halommal léptem ki. Itt is ez történt, és a könyvek egyike, egy angol nyelvű afrikai novellaválogatás volt, amit hazafelé a buszon elolvastam. Nem sokkal ez előtt Géher tanár úr azt tanácsolta, keressek valami olyan területet, ami az enyém lehet, amiről a szakma majd rám gondol. És úgy tűnik, véletlenül rátaláltam. Elbűvölt az a friss és izgalmas hang, ami ezekből a fekete-afrikai történetekből áradt. Beleszerettem és ettől a pillanattól tudatosan készültem, tanultam, autentikus kapcsolatokat gyűjtöttem, hogy minél többet megtudjak ennek a hatalmas, a magyar olvasó számára jobbára ismeretlen földrésznek a kultúrájáról, életéről, történetéről és irodalmáról.

 

Fordít-e más nyelvből is?

Már szinte nem is emlékszem, hogy az angolon kívül fordítottam-e más nyelvből, hacsak az angol szövegekben előforduló más nyelven írt részleteket nem, bár egyszer a Rádiószínháznak fordítottam egy francia nyelvű szenegáli darabot, és sokat szenvedtem vele, hiszen mindössze egy éve tanultam a franciát, de megbízóm, Mesterházi Márton, meglehetős optimizmusról tett tanúbizonyságot, amikor azzal bíztatott, hogy „sebaj, tud afrikaiul”.

 

Hogyan került annak idején a rádióhoz?

Géher tanár úr „körei” révén. A tanár úr érdemesnek ítélt tanítványait igyekezett volt tanítványi segítségével elindítani a pályán. Így kerültem több kiadóhoz, irodalmi folyóirathoz és a Magyar Rádió kulturális szerkesztőségéhez is, mint külső munkatárs.

 

Ki az, akitől műfordítóként a legtöbbet tanulta?

A névsor nagyon hosszú és még ma is bővül. Ha mégis, akkor azt mondanám, hogy kezdő koromban, tanáraimon túl, mestereim voltak azok a nagy tudású szerkesztők, akikkel együtt dolgozhattam. Nagyon sokat tanultam Gergely Ágnestől, Mesterházi Mártontól, Alpha Diallótól, Antal Lászlótól… és elnézést mindenkitől, aki most kimaradt, de szinte mindenkitől tanultam.

 

Emlékszik rá, mi volt az első műfordítói munkája?

Nem is tudom, már összemosódnak a dolgok, de talán az Égtájak 1981-es kötetében, Ian McEwan írása.

 

És a legutóbbi fordítása?

Hát, elég rég jutott időm rá, de azt hiszem Jeannette Walls: Az üvegpalota című regénye volt, még 2007-ben.

 

Mely szerzőknek volt már a "magyar hangja"?

Sok szerzőnek, hisz több mint 50 kötet jelent meg fordításomban, és számtalan rádiós munkám, de legkedvesebb munkáim és szerzőim abból az időből valók, amikor magam választhattam ki a művet és a szerzőt. Például D.H. Lawrence, Leonard Cohen, Dabney Stuart, Syl Cheney-Coker verseit fordítottam pályám elején. Szerettem Athol Fugard regényét, színdarabjait; és a további afrikai névsor: Asiedu Yirenkyi, James Matthews, Amos Tutuola, Alex la Guma, Ngugi, Nuwa Sentongo, Taban lo Liyong és nagy kedvencem Armah, akinek egy regényével még adós vagyok, és elhatároztam, akár lesz rá kiadóm akár nem, lefordítom. De fordítottam Daniel Keyest, Eric Segalt, majd a rendszerváltást követően sok immár irodalommá nemesült, de akkor még inkább lektűrnek számító írást, többek között Nicholas Sparks, Wilbur Smith, Jean Sasson műveit.

 

Mi az első dolog, amit megtesz, mikor belekezd egy új fordításba?

Elolvasom és felmérem, hogy mennyi időre lesz szükségem a munkához.

 

Csend vagy zene kell munka közben?

Csend. Hallanom kell azt a másik világot ott a lapok között… ott is van zene.

 

Mit csinál, ha már teljesen lefáradt, de még mindig hátravan három oldal a napi penzumból?

Legyűröm a fáradtságot és megcsinálom. Bár addig meg sem engedem magamnak, hogy fáradt legyek, amíg nem végeztem.

 

Szokott együttműködést kezdeményezni a szerzőkkel, vagy magányos farkasként igyekszik megoldani a problémás pontokat a fordítás során?

Amikor elindultam a pályán, a kapcsolatfelvétel még nem volt olyan egyszerű, mint ma, így jobbára egymagam igyekeztem megoldani a kétséges értelmezési problémákat. Ma már könnyű felvenni a kapcsolatot a szerzővel, de manapság ezt inkább hallgatóim érdekében teszem, illetve biztatom őket, hogy ilyen esetekben forduljanak a legbiztosabb forráshoz.

Somló Ágnes a 2016-ban végzett műfordítók gyűrűjében a diplomaosztó után.

Fotó: Kurta Lilla

 

Honnan jött egyébként az egyetemi szintű műfordító képzés ötlete?

És itt a következő véletlen. 1987-ben Budapestet hátrahagyva Pilisvörösvárra költöztem. Pár év múlva a szomszédos Piliscsabára költözött a Pázmány Bölcsészkara, és én felajánlottam, ha igény van rá, egy-egy műfordító kurzust szívesen tartok a hallgatóknak, hogy az arra érdemes és érdeklődő diákok megismerjék a szakma egy-két fogását, illetve hogy más szemmel olvassanak majd műfordításokat. Aztán fokozatosan egyre több és több szempont került be az újabb és újabb akkreditált képzésekbe, s így jutottunk el a mai sorhoz: BA specializáció és az egyetlen, diplomát is adó szakirányú műfordító képzés.

 

A hazai műfordító szakma legkiválóbb alakjai is szinte kivétel nélkül "terepen edződtek". Milyen pluszt adhat a képzés?

Való igaz, ahogy akkoriban mondták, a műfordítás „tehetség és önképzés dolga”, de ez elmondható szinte az összes szakmáról, hivatásról és mégis egyetemi szinten képzik a festőket, zenészeket, építészeket, színészeket, orvosokat, mérnököket, hogy csak néhány hivatást említsek. A műfordítás sem más, itt is vannak megtanulható és megtanulandó szakmai készségek, amelyek ismeretében eleve egy magasabb szintről indulhat a fiatal fordító. Olyan ez, mint a kerék feltalálása: miért kellene mindig újra feltalálni, amikor már feltalálták, így elég megismerni, majd továbbfejleszteni.

 

A pázmányos képzésnek meghatározó eleme a szerzői jogi ismeretek. Ön szerint mi lenne az ideális állapot, hová kéne a műfordítóknak eljutni?

A szakirányú műfordító képzés egyik fontos eleme, hogy a műfordító tisztában legyen jogaival és érdekvédelmi lehetőségeivel. A magyar kultúra évszázadok óta nagyon sokat köszönhet a műfordítók munkájának, ami éppen ezért nagyobb megbecsülést érdemelne. A műfordítót is szerzői jogok illetik meg, amiként az a némiképp „rugalmasan értelmezhető” szerzői jogi törvényben is benne van. Ez a rugalmas értelmezés jobbára nem a műfordítónak kedvez, és ezen jó lenne változtatni. Sok európai országban eljutottak már oda, hogy a műfordító, mint a fordított szöveg jogtulajdonosa, szerzőtárs, így neve a könyv címlapján is szerepel. Nálunk a műfordító egyre inkább láthatatlan, sokszor az új könyveket beharangozó kiadói promócióból is hiányzik, ugyanakkor akad példa ennek ellenkezőjére: a Librinél már született olyan szerződés, amiben meghatározzák, hogy a műfordító neve is szerepeljen a címlapon. Ez siker és szép példája annak, amikor a kiadó rádöbben, hogy a műfordító nem ellenfele, hanem társa, hisz nélküle a magyarul megjelenő könyvek jókora része nem is létezne. Ha jól rémlik, José Saramago mondta, hogy az „író a nemzeti nyelv irodalmát gyarapítja, de a világirodalmat a műfordítók írják.” Ha ez tudatosulna, talán erkölcsi és esetleg anyagi szempontból is nőne a szakma becsülete. Ugyanakkor a képzés másik lényeges eleme, hogy ennek a feladatnak a műfordító valóban megfeleljen. Komoly hangsúlyt fektetünk a nyelvi, kulturális, stiláris, műfordítás-kritikai és szerkesztői ismeretekre, hogy a tőlünk kikerülő, diplomás műfordítók úgy kezdjék pályájukat, hogy önmagukkal szemben támasztanak magas szakmai követelményeket, és tisztában vannak azzal a felelősséggel, amivel a magyar szöveg révén az általuk megszólaló idegen szerzőnek és a szöveget olvasó honfitársaiknak tartoznak.

 

Ön több szakmai szervezetnek is aktív tagja. Mi a céljuk ezeknek a hazai és nemzetközi együttműködéseknek?

Ezek a szervezetek részben a műfordítást és az alkotó szempontjait képviselik; ugyanakkor egyetemi munkám során a fordítás elméleti kérdéseit is vizsgálni kezdtem, így az EST tagságom elsődlegesen erre a területre koncentrál – bár itt is a műfordítással kapcsolatos kérdések érdekelnek. Minden szervezet lényege, hogy tagjai kapcsolatba kerüljenek egymással, hogy emeljék a szakma színvonalát, és mind igyekszik a szakma érdekképviseletét és népszerűsítését is ellátni különböző programok, pályázatok segítségével. Itt kiemelném például a MEGY oktató, népszerűsítő tevékenységét – a szakmai hétvégeket, a fesztivál és kiállítás részvételeket, előadássorozatokat. Sajnos a hazai szervezetek hivatalos támogatottsága az utóbbi időben erősen megcsappant, így jobbára saját erőforrásaikat kell növelniük, ami nem könnyű, hisz a tagság elég alacsony díjazásért dolgozik, így sokszor a tagdíj befizetése is gondot okoz. Ugyanakkor a lelkesedés és az ingyen végzett munka sokszor átlendít ezeken a nehézségeken.

 

Utasított-e már vissza felkérést? Ha igen, miért?

Igen. Volt olyan, amelyet idő hiányában nem vállalhattam, ez mostanság gyakori. De olyan is előfordult, amikor a kiadó elfogadhatatlan feltételeket próbált elfogadtatni velem a szerződésben, és ezeken nem volt hajlandó változtatni. Tisztában vagyok vele, hogy vannak kollégák, akiknek a megélhetés is gondot jelent, így kénytelenek mindent elvállalni, de éppen az ő érdekükben hiszem, hogy minél többen kiállunk saját példánkkal a szakma érdekeiért, annál jobb helyzetbe kerülhetnek azok is, akik ilyen esetben a helyünkre lépnek.

 

Ha szabadon választhatna, kinek a művét fordítaná le mindenképpen és miért?

Már korábban említettem Ayi Kwei Armah, The Healers (Gyógyítók) című regényét, amit egykor elkezdtem, a Nagyvilág 1983-ban részleteket is közölt belőle, de a regény még ma is arra vár, hogy magyarul végig elkészüljön, és adott esetben talán akad majd kiadó is, ahol megjelenhet.

 

MAGYAR HANGJA: LENGYEL TÓTH KRISZTINA

Műfordító portrék

Északi fény

 

Hiszik, vagy sem, a bőven áradó angol nyelvű irodalmon, és a skandináv krimiken túl is pezseg az élet. Én éppen egy észt szerző történelmi regényét olvasom. Neeem, nem beszélek észtül, bár jól esik, hogy feltételezik rólam. Viszont van olyan ismerősöm, aki bírja a nyelvet. Nem középiskolás fokon.


 

Tóth Krisztával a Facebookon ismerkedtem meg. Mindketten tagjai vagyunk a Műfordítók csoportnak. Nagyjából semmit sem tudtunk egymásról, de a csoport többi tagjához hasonlóan, készségesen próbáltuk segíteni a másikat ötleteinkkel, tudásunkkal, átmeneti tudathasadásunkkal. Majd kiderült, hogy Kriszta észt nyelvből fordít. Tágra nyílt szemmel bámultam a monitort és csiklandós kíváncsiság moccant meg bennem. Kapóra jött az ÉSZT HÉT, melynek keretében kettős könyvbemutatót tartottak a Nyitott Műhelyben. Észt nyelven, magyar tolmácsolással. Az ott bemutatott egyik szerző, Tiit Aleksejev „magyar hangja” volt Lengyel Tóth Krisztina. Megszórtam őt néhány kérdéssel. Fogadják szeretettel.

 

A Műfordítók csoportban Tóth Krisztaként futsz. Nem egy könnyen lenyomozható név.

 

Hát nem. A Lengyel Tóth Krisztina nevet használom, ha irodalommal, fordítással kapcsolatos dolgokat csinálok.

 

Az ÉSZT Hét leírásában műfordító, tanár, mesemondóként mutatnak be, mesélnél erről kicsit bővebben?

 

A munkahelyemen magyar irodalmat tanítok külföldieknek, a saját cégemben pedig szerkesztéstől kezdve fordításon át mesemondásig, magyarnyelvtanításig mindent csinálok, ami szóval, írással kapcsolatos. Jól kiegyensúlyozzák egymást ezek a dolgok, a tanárként használt korlátozott nyelvhez ott a mesemondó nyelvi és képi gazdagsága, a mesemondó szabadságához ott a fordító fegyelmezettsége, a fordító és szerkesztő befelé forduló munkájához pedig ott a tanár nyitottsága.                                                                       Fotó: Borsos József

 

Hogy nézne ki a „Kriszta fordít” című kép?

 

Szerintem tollrajz lenne, karikatúra. A képen asztal megemelt laptoppal, egér, billentyűzet, a képernyőn kismillió megnyitott ablak. Az asztalon kupacban mindenféle, stabil hely a kávésbögrének és a csokinak. Az asztal mellett könyvespolc mindenféle szótárral, előtte szék. A szék stabil, nem gurul, nem billeg, és karfája is van. A szék mögött babzsákfotel, benne heverészik egy bolyhos, fehér zoknis-mellényes szürke cicka (a Tartui Cirmió), ő a fordítástámogatási szakértő. Ja, és Kriszta nincs rajta a képen, épp járkál, kávét főz, expedíciót szervez a hűtőszekrényhez az utolsó túrórudi felkutatására, bámészkodik az ablakban, vakargatja a macsek füle tövét vagy bármi mást csinál, aminek látszólag semmi köze a fordításhoz.

 

Hogyan kerültél kapcsolatba az észt nyelvvel?

 

Teljesen véletlenül. Magyar szakos voltam Miskolcon, és az első félévben fel kellett venni egy félévnyi finnt vagy észtet. A finn órán ültek negyvenen, gondoltam, jó lesz nekem arra az egy félévre az észt is, ott alig néhányan voltunk. A tanárnő, Nagy Judit behozott egy magnófelvételt, amelyen azóta már ismerős észtek mesét olvastak fel. Szerelem első hallásra, egy ilyen gyönyörű nyelvvel nem lehetett nem foglalkozni a továbbiakban.

 

Fordítasz más nyelvből is?

 

Szépirodalmat eddig még nem fordítottam más nyelvről (leszámítva a halovány, középiskolai orosz próbálkozásokat), egyebet fordítok néha angolról.

 

Véletlenek sorozata, vagy tudatos döntés, hogy műfordító lettél?

 

Nem tudom azt sem, hogy egyáltalán már műfordító lettem-e. Sosem jártam műfordítóképzésre, senki nem tanított a műfordítás trükkjeire (kivéve Valda Raudot, aki észt Salinger-fordító volt, ő tanított nekem egy apró mágiát a fordítás elkezdésével kapcsolatban). Magam alakítottam, alakítom a módszereimet, szabályaimat, persze odafigyelek, mások mit, hogyan csinálnak, de nyilván nincs egyetlen üdvözítő technika. Eddig még minden egyes fordításomból tanultam valami újat a fordításról is és magamról is. Remélem, ez még sokáig így marad.

Ha van egyáltalán olyan, hogy véletlen, akkor biztosan nagy szerepe volt benne, hogy fordítok. Pl. sokáig matematikával akartam foglalkozni, csak nem úgy alakult. A fentebb említett véletlen találkozás az észttel. Az, hogy sosem találkoztam senkivel, aki lebeszélt volna erről az útról. Az első könyvfordításom megbízása, pont az a szerző, pont az a kiadó, akikkel azóta is nagyon jó kapcsolatban vagyok. Lehet, hogy mindez véletlen, de az is lehet, hogy az égi hatalmak nyúlnak bele néha a dolgaimba.

 

Van-e példaképed, esetleg valaki, akit mesterednek tartasz?

 

Igen van, akit mesteremnek tartok. De ő nem műfordító, és sajnos már nincsen közöttünk. Szőke Györgynek hívják.

 

 

Mi volt az első műfordítói munkád?

 

Középiskolában oroszórán egy Puskin-vers. Csináltam is belőle egyből több változatot, egy kis stílusgyakorlat. A tanár természetesen csakis a pucér nyersfordítást tartotta elfogadhatónak.

Észtről gyerekversek voltak, amelyeket a tanszéki faliújságon publikáltunk, aztán, ha jól emlékszem, egy Andrus Kivirähk-novella.

 

Mi volt a legutóbbi fordításod?

 

Tiit Aleksejevnek Az erős város című regénye, nemrég jelent meg a Gondolat Kiadónál.

Fotó: Scholtz Kristóf

 

Utasítottál-e már vissza felkérést? Ha igen, miért?

 

Műfordítást észtről? Soha. Amúgy is ritka madár az ilyesmi: kis nyelv, periferiálisnak tartott irodalom, nem érti senki... Egyszerűen nem szabad visszautasítani semmit, mert legközelebb még az ötletig sem fog eljutni a megbízó. Igaz, eddig még nagyon nemszeretem-szöveget nem kaptam. Olyat igen, amit magamtól nem választottam volna, de tisztességgel megcsináltam azt is.

Egyéb fordítást néha utasítok vissza, pl. amikor épp szabadságon vagyok, és egy világvégi sziget csücskén ér utol egy munka, amit lehetőleg tegnapelőttre kellett volna megcsinálni, a téma pedig a liftaknaépítés szakmai rejtelmei.

 

Mely szerzőknek voltál már a „magyar hangja”?

 

Tiit Aleksejev, Tõnu Õnnepalu, Jan Kaus, Asko Künnap, Jaan Undusk, Andrei Hvostov, Mehis Heinsaar, Jüri Ehlvest, Hasso Krull, Kauksi Ülle, Elo Viiding, Peeter Sauter, Tiia Toomet, Olev Remsu, Andrus Kivirähk, némelyiküknek többször is

 

Szoktál-e együttműködést kezdeményezni a szerzőkkel, vagy magányos farkasként igyekszel megoldani a problémás pontokat a fordítás során?

 

Egy ideje igen. Amióta regényfordításokat is csinálok. Most megjelent fordításomban (Tiit Aleksejev: Az erős város) pl. úgy küldtem át a kérdéseimet a szerzőnek, hogy az eredeti szöveg lábjegyzetében benne hagytam mindenféle megjegyzésemet, a kigyűjtött bibliai idézetektől, a magamnak szóló előre- és visszautalások megjegyzéseitől kezdve az észt anyanyelvű barátaimtól megkérdezendő nüanszokig és a kontrollszerkesztőnek, szerkesztőnek szóló kérdésekig mindent, sőt még azt a kb. ötven kérdést is, amire a szerzőtől szerettem volna választ kapni. No, ezzel rendesen lesokkoltam a szerzőt, és azóta terjeszti az ezerkétszáz kérdéses lista legendáját.

Lengyel Tóth Krisztina Tiit Aleksejev ész íróval a Nyitott Műhelyben

Fotó: Scholtz Kristóf

Amúgy nagyon fontosnak tartom, hogy a fordítás csapatmunka. Amikor megtehetem, kontrollszerkesztővel dolgozom. Rajta kívül néha menet közben is kérdezek ezt-azt észt barátaimtól. Fontos a szerkesztő munkája is. És persze, fontos, hogy a szerző helyett ne nekem kelljen döntenem bizonyos kérdésekben, vagy csak akkor, ha szabad kezet ad ezekben.

 

Mi az első dolog, amit megteszel, mikor belekezdesz egy új fordításba?

 

Elolvasom az eredetit egyszerű olvasóként. Aztán elolvasom irodalmárabb szemmel, és figyelek, jegyzetelek, hogy majd mi mindenre kell figyelni akkor, ha ütöm be a szöveget a gépbe. Aztán elolvasom fordítóként, előfordul, hogy adatbázist építek a személy- és helynevekből, speciális dolgokból, előkeresem az idézeteket magyarul. Utána meg sokáig rágódom rajta, próbálom megcsinálni a szöveg nyelvét magyarul. Ez az a rész, amikor úgy tűnik, egyáltalán nem foglalkozom a szöveggel, sőt sokszor akár úgy is tűnhet, hogy épp semmit nem csinálok, csak bambulok kifelé a fejemből. Pedig de, csak nem túl látványosan.

És amikor már ennyi előkészítés után úgy látom, menet közben már nem kell megakadnom sok mindenen, akkor lendületből igyekszem bevinni a gépbe. Ehhez próbálok olyan körülményeket teremteni, hogy semmi mást ne kelljen közben csinálnom. Ez nagyon nehéz.

 

Mit csinálsz, ha már teljesen lefáradtál, de még mindig hátravan három oldal a napi penzumból?

 

Nem napi penzummal dolgozom. Egyrészt nem vagyok jóban a határidőkkel, másrészt, ha penzum van, akkor a mennyiségre figyelek, és nem élvezem a fordítást. Ha van valamiféle napi penzum, az inkább időbeli. Hogy pl. ma este hattól kettőig fordítok, időnként egy kis nyújtózkodás. De ez is változó. És ha mondjuk, már éjfélkor úgy érzem, fölöslegesen tipródom a szövegen, mert nem szól jól, amit csinálok, akkor abbahagyom.

 

Csend vagy zene kell munka közben?

 

Csönd. (Ha azt tekintjük „munkának”, hogy odagyökerezek a gép elé, és tolom be a szöveget.) Zene előtte és utána. Közben nem, mert idegesít, hogy más a zene ritmusa, mint a mondataimé. Régebben hallgattam zenét közben is, de amikor néha utólag olvasva a szöveget ráismertem, hogy jé, ez itt Bach, az ott Vivaldi, és visszaemlékezve tényleg az volt, akkor felhagytam vele. Azóta elég a panelházból átszűrődő háttérzaj: süketék tévéje, a harkály fúrógépe, a mosómedve kopogósan centrifugázó mosógépe, a sípoló vízvezeték, szörcsögő távfűtés és más effélék.

 

Ha szabadon választhatnál, kinek a művét fordítanád le mindenképpen és miért?

 

Van kb. 10-12 jelöltem, ismeretlennél ismeretlenebb nevek a magyar olvasó előtt. Az egyiket azért, mert nagy történelmi regény, a másikat azért, mert kis pszichológiai. Az egyiket azért, mert nagyon jó szerkezete van, a másikat a gyönyörű mondataiért. Az egyiket azért, mert határeset, hogy le tudom-e fordítani, a másikat azért, mert biztosan le tudom fordítani. Az egyiket azért, mert vicces, a másikat azért, mert szépséges, lírai szöveg. És így tovább.

Kis Könyves Éj - alias Indie Booksellers' Night - 2016

Idén ismét megrendezésre kerül a független könyvesboltok dzsemborija. Jó szokásunkhoz híven Vácon is színes programokkal készülünk a kortárs művészetek kedvelőinek. Központban a város, központban az irodalom.


 

Kis Könyves Éj Vácott, három helyszínen

Központban a város, központban az irodalom

Az Arcus Stúdió, a Lyra Könyvesház és a Váci Irodalmi Szalon közös programja

 

ARCUS KÖNYVESBOLT ( Köztársaság út 7.)

 

13:00-tól Mennyire ismered Vácot?

Kiszínezted már a VÁCI SZÍNEZŐT?

Milyen a VÁCI MEMÓRIÁD?

Térj be hozzánk és játssz egy egyedi, saját kitűzőért. (vagy kulcstartóért, hűtőmágnesért)

Amit tenned kell:

Könnyebb dolgod lesz, ha már ismered az Arcus Kiadó VÁC A DUNAKANYAR SZÍNE című kifestőjét illetve a VÁCI MEMÓRIAKÁRTYA játékát.

Kérdésekre kell felelned Vácról (természetesen helyesen), majd játszani egy váci memóriajáték partit (előny, ha te vagy a nyertes) és már rajzolhatsz is a 44 mm-es körbe. Mi elkészítjük számodra a kiválasztott egyedi kitűzőt és már tűzhetsz is.

Segítségedre lesz a színező és memóriajáték grafikusa: Bogár Ágnes, megálmodója és írója: Misik-Nagy Rita.

  

15:00 Fésűs Éva – A furfangos nyuszi című könyv bemutatója kiállítászárás és kreatív foglalkozás

Dedikál ANTAL GÁBOR képzőművész a mesekönyv illusztrátora. Beszélgethetsz vele és a kiadóval a könyv készítéséről.

 

20:00 SickPicniC koncert

Műfaj - etnodzsesszdiszkó

(Népzenei motívumok ötvözése dzsesszes elemekkel, mindezt nyakon öntve egy kis diszkóval és kísérleti elektronikával.)

 

Legyél ARCUSKÁRTYA tulajdonos! – egész napos lehetőség

Ha a Kis Könyves Éj napján, (április 22. péntek) bármit bármennyiért vásárolsz az ARCUSban, elengedjük a törzsvásárlói kártya kiváltásához szükséges egyszeri 5000 Ft-os vásárlási minimumot.

 

 

VÁCI IRODALMI SZALON (I. Géza Király Közgazdasági Szakközépiskola)

 

18:00 A Váci Irodalmi Szalon estje, melynek vendége Kornis Mihály író

A szokásos jó hangulattal, friss teával és langyos, házi pogácsával várjuk az érdeklődőket. A zenéről ezúttal Lachegyi Imre és barátai gondoskodnak.

 

 

LYRA KÖNYVESHÁZ ( Piac utca 1.)

 

20:00 Zenés irodalmi kvízjáték

A Váci Irodalmi Szalonnak, melynek támogatói az Arcus és a Lyra Könyvesház, három évada során 18 neves, kortárs író volt vendége. Hozzájuk – és a negyedik évad meghívottjaihoz – kapcsolódnak majd a Könyvesház szerte elrejtett kérdések. Nem lesz más dolguk, mint a lehető leggyorsabban megtalálni azokat és válaszolni rájuk. A három legsikeresebb válaszadó egyedi jutalomban részesül.

 

21:00 Kortárs kedvencek – A nagy rácsodálkozás

Válassza ki kedvenc mondatát, vagy maximum fél oldalas részletét a Váci Irodalmi Szalon 18 eddigi vendégének bármelyik művéből. Aztán jöjjön, és üljön le közénk. Olvassa fel választását, és hallgassa meg, kinek mi nőtt a szívéhez.

 

A Kis Könyves Éj országos programjáról a Kiskönyves Blogon tájékozódhattok.

 

Műfordítónak lenni jó

Pláne, mikor az emberrel közlik, hogy szűk fél évvel az első kiadás után, már nyomdában van élete első regényfordításának második kiadása. Nyilván ezzel pénz, és egy-két újabb tiszteletpéldány áll a házhoz, de jelen pillanatban a büszkeség még erősebb az ezek fölött érzett örömnél. :D

Íme a Vakrandi a végzettel második kiadásának belívei és borító szemleívei, néhány spéci könyvjelzővel.

A fotóért köszönet Pavlovics Tijanának. LOL Könyvek a Facebookon is.

 

 

MŰFORDÍTÓK SZAKMAI HÉTVÉGÉJE, 2016

FELHÍVÁS

A Magyar Műfordítók Egyesülete (MEGY) 2016-ban rendezi meg hetedik szakmai hétvégéjét, amelyre szeretettel várunk minden professzionális, pályakezdő és műkedvelő fordítót, illetve mindenkit, akit érdekel a műfordítás.


A szakmai hétvége helyszíne: Walden Hotel, Dobogókő (Pilisszentkereszt-Dobogókő, Fény utca 1.)
Időpontja: 2016. május 20-22., péntek kora délutántól vasárnap kora délutánig.

A program összeállításakor mindig figyelembe vesszük az előző évi hétvége résztvevőinek ajánlásait, kívánságait. Idén ez a program született:


Szitás Erzsébet: Értekező próza fordítása – szeminárium
Rajnavölgyi Géza: A Rózsaregény fordítása – előadás
Székely Melinda: Paul Claudel Délforduló című drámájának fordítása – előadás
Parti Nagy Lajos és német fordítója: Buda György – beszélgetés
Szigethy Katalin: Gyerekirodalom-fordítás – szeminárium
Koszta Gabriella: A román irodalom magyarországi recepciója – előadás
Egyéni konzultáció: N. Kiss Zsuzsa (német, francia, angol próza és vers)
Kibeszélőshow, avagy élő levlista – moderált fórum az elmúlt év levelezőlistás termése alapján
Közös játék péntek este Buda Sára és Sváb Ági vezetésével,
Koncert szombat este: Canarro trió

A részvétei díj, amely magában foglalja a szakmai programon való részvételt, két éjszakára szóló szállást (kétágyas szobákban) és hat étkezést (pénteki vacsorától vasárnapi ebédig):


Teljes árú részvételi díj: 24.000 ft
Kedvezményes részvételi díj nem MEGY-tagoknak: 20.000 ft (nappali tagozatos diákok, nyugdíjasok)
MEGY-tagoknak: 15.000 ft

Jelentkezési határidő: 2016. március 31.

Jelentkezni Kriszt Magdinál lehet, e-mailben: kriszt.magdolna@t-online.hu

A befizetés módja:
Az előleg egységesen 10.000 ft, amelyet az egyesület bankszámlaszámára kérünk átutalni vagy befizetni:
CIB bank 10700385-24565905-51100005
Külföldi utalás esetén
IBAN SZÁM: HU68 1070 0385 2456 5905 5110 0005
SWIFT kód: CIBHHUHB

Idén először van lehetőség PayPal-es fizetésre. Aki igénybe akarja venni, jelentkezéskor jelezze Kriszt Magdinak.

A hátralék átutalásának határideje május 13-a, de lehet fizetni érkezéskor, készpénzben.
Minden esetben írjátok a megjegyzés-rovatba, hogy kinek a részvételi díját fizetitek! Ez különösen fontos olyan számlák esetében, amelynek a tulajdonosa nem azonos a résztvevő személyével!
Aki szeretne a tábor előtt számlát kérni, a jelentkezéssel egyidejűleg, a számlaadatok megadásával jelezze Kriszt Magdinál!
Szintén van lehetőség egyszemélyes elhelyezést kérni, ez módosítja a részvételi díjat, ami így teljes ellátással 14.000 ft / éj. Ha valaki nem szeretne szobatársat, vagy tudja, hogy kivel szeretne egy szobába kerülni, minél előbb e-mailben jelezze Kriszt Magdinál. Ennek határideje szigorúan március 31. Az ennél később beérkezett ilyen irányú igények teljesítését nem tudjuk garantálni.
A részvétel lemondása május 13-ig lehetséges. Az átutalt előleget a szálláshely lefoglalására fordítjuk, visszautalására ezért sajnos nincs lehetőség.

 

A pillanat, mikor egy könyves blog címkéi közt ott a neved...

Megfizethetetlen. Minden másra ott a saját blogod.


Bevallom töredelmesen, a rengeteg "Vakrandi a végzettel" címszavas keresés után rágugliztam a saját nevemre. És mit találtam?

http://dreamworld-books.blogspot.hu/2015/10/lauren-morrill-vakrandi-vegzettel.html

 

Itt is szerették a könyvet. Itt sem emlegették a fordító felmenőit. :) Sőt kitették a nevét címkébe. Pacsit nekik!

Aki szeretne nyerni, még a játékuk is tart. Hajrá!

 

Vakrandi a végzettel

Olyan "Subidubi. Subidubá." hangulatban vagyok. Kész a regény borítója, és két hét múlva az egész könyv kikerül a nyomdából.

És bele lesz írva, hogy "Fordította Chovanecz-Molnár Éva". Nyárzárásnak nem rossz!

0.015 mp